Derfor

… sorterer vi

Affaldssortering er blevet et fælles mål for vores samfund: Vi skal genanvende halvdelen af vores affald i 2022. Derfor skal vi også til at sortere i Lyngby-Taarbæk. Der er god mening i at sortere affald. Kostbare ressourcer ligger gemt i vores affald, og bruger vi de ressourcer igen, kan det blive til nye ting, som vi har glæde af i vores hverdag.

Vi vil gerne have metal fra husholdningen – for eksempel aluminium

Hvert år afleverer vi i Danmark 1 milliard øl- og sodavandsdåser og -flasker i landets flaskeautomater. Dåserne alene kan nå halvanden gang rundt om jorden, hvis de bliver lagt på rad og række. Men vi kan genbruge langt mere af vores aluminium, end vi gør i dag: Hvert år bliver 13.500 tons aluminium sendt til forbrænding. Det kunne være blevet til 5 millioner nye cykelstel i stedet for. Derfor giver det god mening at putte sine tomme dåser i genbrugsbeholderen.

Vi sorterer også plast – både hård og blød

Der går 2 kg olie til at producere 1 kg ren plast. I Danmark bruger vi hvert år 155.000 tons plast til emballage. En hurtig udregning fortæller, at det koster 310.000.000 kg olie. Og det er meget. Derfor er der god mening i at genbruge plast.

Flasker bliver til nyt glas

Hele flasker bliver sorteret fra det øvrige glasaffald i op til 120 forskellige typer glas. Flaskerne skylles og sendes videre til vinproducenter, der kan genbruge en flaske 10-15 gange. 80% af danskernes glasforbrug er vin- og spiritusflasker, så der er rigtig meget energi sparet ved at sortere glasflasker fra.

Papir bliver til nyt papir

Papir er lavet af cellulosefibre, som vi udvinder af træ. Fibrene kan genanvendes op til syv gange til at lave nyt papir af, før fibrene bliver for korte. Hvis der er meget tryksværte på papiret, kan det ikke blive til nyt, hvidt papir. Det bliver i stedet brugt til æggebakker eller anden emballage. Til sidst ender papirfibrene i cement. Så papir har en lang livscyklus. Derfor er der sund fornuft i også at sortere papir.

… og så sorterer vi pap – den nye affaldstype i etageejendomme

Pap er også lavet af cellulosefibre fra træ. Rent og tørt pap uden madrester kan bruges til at lave nyt pap. Der går otte fuldvoksne træer til at lave et ton ny pap. Det er mange træer! Så vi sparer mange træer hver gang vi bruger genbrugt pap i stedet for pap lavet af nye træer.

 

 

15544 Info 1_lille boks